Foam rolling, wat is dat precies?

Foam rolling Utrecht personal trainer

Foam rolling, de term zegt je misschien wel iets, maar wat is het en waarvoor is het goed? Ik leg het je uit!

Foam Rolling of Self Myofascial Release (SMR) is een methode voor zelfmassage. Oorspronkelijk gebruikt in een therapeutische omgeving, maar foamrolling is momenteel erg populair in de fitnessbranche vanwege de bewezen resultaten bij het vergroten van de flexibiliteit, het verlichten van pijn en het verbeteren van de algehele mobiliteit. SMR kan worden uitgevoerd met verschillende soorten ‘rollers’:

  • cilindrische rollen
  • halve rollen
  • diepe weefselrollen

Elke roller is anders gemaakt en heeft vaak verschillende doelen. Voor degenen die nieuw zijn met foamrolling, is het het beste om te beginnen met een cilindrische basisrol. Deze rollen zijn er in drie dichtheden om aan jouw behoeften te voldoen. Nieuwe gebruikers moeten beginnen met een zachte roller en doorgroeien naar een matig stevige roller. Voor personen met een hoge lichamelijke activiteit zijn stevige rollers het beste.

SMR lijkt veel op massagetherapie, alleen dan tegen lagere kosten. Atleten en veel fitnessprofessionals zoeken de zorg van gediplomeerde massagetherapeuten om spierstijfheid en triggerpoints te verwerken. Echter, die kosten voor de meeste mensen vaak te hoog. SMR is daardoor een goed alternatief. Ik heb gemerkt dat ik met een dagelijkse, korte sessie met de foamrolling (5 – 10 minuten ’s ochtends), het bloed kan laten stromen en mijn spieren kunnen ontspannen en klaar zijn voor de dag.

Door SMR toe te voegen aan je dagelijkse routine leer je specifieke spiergebieden van ongemak aan te pakken en op het goede spoor te komen voor verbeterde mobiliteit. Het toevoegen van vijf minuten rollen is de sleutel tot het verbeteren van de vijf fitnessgebieden: cardiovasculair uithoudingsvermogen, spierkracht, spieruithoudingsvermogen, flexibiliteit en lichaamssamenstelling. Elke dag, of elke trainingssessie een beetje flexibel rollen zal de hersteltijd en het prestatievermogen van jou aanzienlijk verbeteren.

Bekijk het volgende instructiefilmpje over foam rollen:

 

 

Foam rolling Utrecht
Video afspelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?