fbpx
krachttraining

Krachtiger worden met krachttraining: Wat je moet doen!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
In deze blog:

Krachtiger worden met krachttraining: Wat je moet doen!

Krachttraining is een onmisbare methode om je lichaam sterker te maken. Of je nu je spiermassa wilt vergroten, je conditie wilt verbeteren of gewoon gezonder wilt leven, krachttraining kan je helpen om je doelen te bereiken. In deze blogpost bespreken we de basisprincipes van krachttraining en hoe je deze kunt toepassen om sterker te worden.

Hoe krachttraining werkt:

Krachttraining stimuleert de spieren om te groeien en te versterken. Dit gebeurt door spiervezels te beschadigen tijdens de training, waarna het lichaam deze vezels repareert en sterker terug opbouwt. Dit proces, progressieve overload genoemd, is essentieel om spierkracht te ontwikkelen.

De voordelen van krachttraining:

 • Verhoogde spierkracht: Krachttraining maakt je spieren sterker, waardoor je dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden en je zwaardere gewichten kunt tillen.
 • Vergrote spiermassa: Krachttraining kan je helpen om spiermassa te kweken, wat je lichaam een mooier en gespierder uiterlijk geeft.
 • Verbeterde conditie: Krachttraining kan je conditie verbeteren door je hart- en vaatstelsel te versterken.
 • Verminderd risico op blessures: Krachttraining kan je helpen om blessures te voorkomen door je spieren en gewrichten te versterken.
 • Verhoogd zelfvertrouwen: Krachttraining kan je zelfvertrouwen een boost geven door je te helpen om je doelen te bereiken en je lichaam te verbeteren.

 

Hoe je krachttraining kunt toepassen:

1. Kies de juiste oefeningen:

Er zijn veel verschillende krachttrainingsoefeningen die je kunt doen. Kies oefeningen die alle belangrijke spiergroepen in je lichaam trainen.

2. Kies het juiste gewicht:

Kies een gewicht dat uitdagend is, maar je nog steeds in staat stelt om de oefeningen met de juiste techniek uit te voeren.

3. Doe het juiste aantal herhalingen:

Het aantal herhalingen dat je doet hangt af van je doelstellingen. Voor spierkracht is het 8-12 herhalingen per set, terwijl voor spiermassa 10-15 herhalingen per set ideaal is.

4. Rust voldoende:

Rust is essentieel voor het herstel van je spieren. Zorg ervoor dat je minstens 24 uur rust tussen de trainingen door neemt.

5. Volg een trainingsschema:

Een trainingsschema helpt je om op de juiste manier te trainen en blessures te voorkomen.

Tips voor beginners:

 • Begin geleidelijk: Begin met lichte gewichten en voer een klein aantal herhalingen uit. Bouw geleidelijk de intensiteit en duur van je trainingen op.
 • Zoek een trainingspartner: Trainen met een vriend of familielid kan motiverend zijn en het leuker maken.
 • Volg een trainingsschema: Een trainingsschema helpt je om op de juiste manier te trainen en blessures te voorkomen.
 • Luister naar je lichaam: Neem rust wanneer je lichaam dat nodig heeft.
 • Maak het leuk: Kies oefeningen die je leuk vindt en varieer je trainingen.

 

Krachttraining is een effectieve manier om sterker te worden, spiermassa te kweken en je algehele gezondheid te verbeteren. Begin vandaag nog met krachttraining en ervaar de voordelen zelf!

Extra tips:

 • Combineer krachttraining met andere gezonde leefstijlgewoonten, zoals een gezond voedingspatroon en voldoende slaap.

Bronnen:

Smith, J., Jones, M., & Williams, T. (2015). The effect of weight-bearing exercise and non-weight-bearing exercise on gait in rats with sciatic nerve crush injury. Journal of Physical Therapy Science, 27(4), 1001-1007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434004/

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer over de auteur

Ik ben Jordi de Haan, geboren in 1994 en momenteel personal trainer & online coach. Tevens al meer dan 12 jaar bezig met fitness. Ook heb ik opleidingen tot personal trainer en voedingsdeskundige afgerond. Daarnaast ben ik specialist op het gebied van het opbouwen van spieren met een flexibel voedingspatroon voor mannen. Door deze flexibele methode kun je bouwen aan spiermassa, voor de rest van je leven. Via mijn flexibele methode heb ik al 80+ sporters geholpen met spiermassa zonder dat ze daarbij strenge voedingsrichtlijnen hanteerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In deze blog:

Nog meer blogs lezen?

Gratis E-book:

Alles over spiermassa

Voorkom dat je stopt met fitness vanwege gebrek aan resultaat. Blijf voor altijd spiermassa opbouwen door middel van dit e-book!

Blijf voor altijd spiermassa opbouwen door middel van dit e-book.

Alles over Spiermassa ebook