fbpx
Minder blessures door krachttraining

Minder blessures krijgen door krachttraining

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
In deze blog:

Minder blessures krijgen door krachttraining

Hoe krijg je minder blessures door krachttraining?

Krachttraining is een geweldige manier om je lichaam te versterken en te conditioneren. Echter, blessures komen helaas veel voor. In deze blogpost bespreken we tips om blessures te voorkomen en te minimaliseren tijdens krachttraining.

1. Warming-up en cooling-down:

Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel om blessures te voorkomen. Doe 5-10 minuten lichte cardio en dynamische stretches om je lichaam op te warmen en voor te bereiden op de training. Na de training, doe 5-10 minuten statische stretches om je spieren te laten ontspannen.

2. Techniek:

Verkeerde techniek is een belangrijke oorzaak van blessures. Zorg ervoor dat je de oefeningen correct uitvoert. Vraag een personal trainer of ervaren lifter om je te helpen met de juiste techniek.

3. Progressieve overload:

Verhoog de belasting geleidelijk. Begin met lichte gewichten en voer meer herhalingen uit. Naarmate je sterker wordt, kun je de gewichten geleidelijk verhogen of het aantal herhalingen verminderen.

4. Luister naar je lichaam:

Negeer geen pijnsignalen. Als je pijn ervaart tijdens een oefening, stop dan onmiddellijk. Pijn is een teken dat er iets mis is.

5. Rust:

Rust is net zo belangrijk als training. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen tussen de trainingen door.

6. Voeding:

Een gezonde voeding is belangrijk voor het herstel van je spieren. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt.

7. Blessurepreventieoefeningen:

Er zijn oefeningen die je kunt doen om blessures te voorkomen. Dit zijn oefeningen die je spieren en gewrichten versterken en je stabiliteit verbeteren.

8. Gebruik de juiste schoenen:

Draag schoenen die geschikt zijn voor krachttraining. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende steun bieden en je voeten goed stabiliseren.

9. Consulteer een arts of fysiotherapeut:

Als je een blessure hebt, is het belangrijk om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen je helpen met de diagnose en behandeling van de blessure.

Tips voor beginners:
  • Begin met lichte gewichten en voer een klein aantal herhalingen uit.
  • Concentreer je op de juiste techniek.
  • Train niet te vaak.
  • Luister naar je lichaam.
  • Vraag hulp als je het nodig hebt.

 

Door deze tips te volgen, kun je het risico op blessures door krachttraining aanzienlijk verminderen. Train veilig en verantwoord, en geniet van de voordelen van krachttraining!

Bronnen: 

Smith, J., Jones, M., & Williams, T. (2015). The effect of weight-bearing exercise and non-weight-bearing exercise on gait in rats with sciatic nerve crush injury. Journal of Physical Therapy Science, 27(4), 1001-1007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434004/

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Meer over de auteur

Ik ben Jordi de Haan, geboren in 1994 en momenteel personal trainer & online coach. Tevens al meer dan 12 jaar bezig met fitness. Ook heb ik opleidingen tot personal trainer en voedingsdeskundige afgerond. Daarnaast ben ik specialist op het gebied van het opbouwen van spieren met een flexibel voedingspatroon voor mannen. Door deze flexibele methode kun je bouwen aan spiermassa, voor de rest van je leven. Via mijn flexibele methode heb ik al 80+ sporters geholpen met spiermassa zonder dat ze daarbij strenge voedingsrichtlijnen hanteerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In deze blog:

Nog meer blogs lezen?

Gratis E-book:

Alles over spiermassa

Voorkom dat je stopt met fitness vanwege gebrek aan resultaat. Blijf voor altijd spiermassa opbouwen door middel van dit e-book!

Blijf voor altijd spiermassa opbouwen door middel van dit e-book.

Alles over Spiermassa ebook